ZOMERKAMPEN, WAT WETEN WE ER NU EIGENLIJK VAN?

“6 weken vakantie, maar niet voor mij en mijn partner.. wat doen we met ons/onze kind(eren)?”
Een vakantiebestemming voor het gezin verzinnen is voor sommige mensen al lastig, laat staan invulling vinden voor de overige weken... Jij moet werken en jouw kind(eren) heeft/hebben vakantie. Hele dagen naar de BSO, misschien niet altijd een optie. Naar opa en oma? Een dagje, maar geen 3 weken. Kortom, het puzzelen is begonnen. 

kampjuf

BEKEND VANUIT DE USA EN POPULAIR BIJ ONZE ZUIDERBUREN
In België weten ze het allang, zomerkampen zijn hot. Geen geslaagde vakantie zonder op kamp te zijn geweest. Deze vakantiebesteding is zelfs zo populair dat de vakantie met het gezin pas wordt gepland nadat er een plekje op zomerkamp veilig gesteld is.
Op het moment dat de zomerkampen in België in de 'verkoop' gaan doen ze niet onder voor de verkoop van de meest gewilde festivals en concerten.
"Op piekmomenten zijn er ruim 6.000 ouders tegelijk via hun smartphone, laptop en tablet aan het proberen om een plekje voor hun kind te bemachtigen." Aldus de directeur van een grote organisator van zomerkampen in België.

VOOROORDELEN ONDER NEDERLANDERS
In Nederland heerst er bij veel mensen nog een taboe op kampen. Kampen zijn suf, alleen voor kinderen die geen vrienden hebben, in de keuken staat een enorme mevrouw Bulstronk (Matilda, Roald Dahl - red.) in de pan te roeren, je bent een slechte moeder als je je kind een aantal dagen op kamp ‘stuurt’, er gelden allerlei strenge regels en na de eerste dag kamp is je kind ziek van de heimwee. Vreemd eigenlijk dat de populariteit in de landen om ons heen zo toeneemt maar dat Nederland hierin achterblijft. Waar komen deze vooroordelen vandaan? Welk kind wil er nu geen dagen plezier maken, alleen maar dingen doen die hij of zij leuk vindt en vooral even niets moeten?

OKÉ, MAAR WAT IS ER DAN ZO LEUK AAN ZOMERKAMPEN?
Zomerkampen hebben voordelen, heel veel voordelen. De ontwikkelingen die een kind doormaakt op kamp zijn enorm. Zelfstandig worden, verbeteren van de sociale skills, ontsnappen uit de dagelijkse routine, actief en fysiek bezig zijn enzovoort. Maar dat is natuurlijk slechts een bijzaak en niet de reden dat een kind op kamp wil.

EVEN ECHT KIND ZIJN
Een kind wil op kamp omdat hij dan even niets moet, samen is met alleen maar leeftijdsgenoten, de leukste activiteiten onderneemt en 's avonds met de meiden of jongens op de slaapkamer enorm veel lol trapt. Echt vakantie vieren zoals zij dat willen, niet zoals papa en mama dat bedacht hebben.

surfen

"We beginnen 's ochtends met een ontbijtje, dan met muziekje op met z'n allen afwassen. Daarna beginnen de activiteiten. Surfen, leren vloggen, survivallen, en quad rijden. Elke kamp heeft zijn eigen programma, met geweldige activiteiten"

MEVROUW BULSTRONK? DACHT HET NIET
Tuurlijk gelden er regels, dat is nodig voor goede en prettige vakantie voor iedereen. Maar elk kamp wordt begeleid door jonge, hippe en sportieve meiden en jongens. Deze reisleiders weten goed wat de kids willen, ze zijn natuurlijk zelf ook kind geweest. Bovendien zijn reisleiders vaak werkzaam in (of in leiding tot) een functie op het gebied van sport, recreatie, kinder- en buitenschoolse opvang of onderwijs en hebben zij veel raakvlakken met het kamp dat zij begeleiden. Gaat jouw kind surfen? Reken maar op een een door de zon gebruinde 'surfdude'. Meidenkamp? Dan is de reisleidster thuis in de nieuwste trends op het gebied van vloggen, mode en koken.

"Heimwee bij het kind komt meestal pas bij thuiskomst."

HEIMWEE? NIET VOOR DE KIDS!
Een veel gestelde vraag door ouders is hoe de reisleiding op het kamp omgaat met kinderen die heimwee krijgen. Maar krijgen kinderen eigenlijk wel heimwee? Of zijn het stiekem de ouders die hun kind niet kunnen missen? Heimwee bij het kind komt meestal pas bij thuiskomst.

DE KEUZE IS REUZE
De keuze op kamp-gebied is enorm. Van adventure kamp tot ponykamp, van strandvakantie tot een meidenkamp en van X-factor kamp tot musicalkamp. En dat in zowel binnen- als buitenland. Dus waar de interesses van een kind ook liggen, het aanbod is zo enorm dat elk kind een passend kamp kan vinden. Elk kind kan dus op kamp!

​​

 

 

 

 

EEN SLECHTE MOEDER? ZEKER NIET!
Een zomerkamp is dus zeker niet suf. Sterker nog, het is juist de perfecte zomerbesteding. Niet alleen voor jouw kind, maar ook voor jou. Op kamp heb je een onvergetelijke tijd met jongens en meiden van je eigen leeftijd, maak je vrienden en vriendinnen voor het leven, moet je even helemaal niks en doe je alleen maar dingen die je zelf leuk vindt. Dus wat doet jouw kind tijdens zijn zes weken durende vakantie als jij aan het werk ben? Precies.

Bron en foto's: Simbo Jongerenkampen

DELEN   

LEES OOK: ZOMERKAMPEN: IT'S GETTING HOT HOT HOT


Simbo Jongerenkampen
Simbo is dé specialist in vakanties & themakampen voor jongens en meiden van 7 tot 16 jaar. In de mei-, zomer- en herfstvakantie organiseren we toffe kampen en vakanties in binnen- en buitenland. Met altijd kleine leeftijdsgroepen, onze all-inclusive formule, 24/7 begeleiding en het belangrijkste: verboden voor ouders.